Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Καταστροφικότητα

Κάθε παρατηρητής των προσωπικών σχέσεων στην κοινωνική μας σκηνή δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί με την ποσότητα της καταστροφικότητας που βρίσκεται παντού. Ως επι το πλείστον, δεν είναι συνειδητή, αλλά εκλογικεύεται με διάφορους τρόπους. Πράγματι, σχεδόν τα πάντα χρησιμοποιούνται ως εκλογίκευση της καταστροφικότητας. Η αγάπη, το καθήκον, η συνείδηση, ο πατριωτισμός χρησιμοποιούνται ως μεταμφιέσεις για την καταστροφή των άλλων ή του εαυτού.
Ο Φρόιντ απέδωσε τις καταστροφικές παρορμήσεις στο ένστικτο θανάτου, στόχος του οποίου είναι η ίδια η καταστροφή της ζωής. Υπέθεσε ότι το ένστιχτο του θανάτου μπορεί να αναμιχθεί με τη σεξουαλική ενέργεια και στη συνέχεια να κατευθυνθεί είτε κατά του εαυτού του ή σε εξωτερικά αντικείμενα. Περαιτέρω υπέθεσε ότι το ένστικτο του θανάτου έχει τις ρίζες του σε μια βιολογική ποιότητα εγγενή σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο και αναλλοίωτο μέρος της ζωής.
Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αυτές οι βάρβαρες πράξεις, δεν είναι καθόλου ανθρώπινες; Ή, αντίθετα, ότι είναι κατ 'εξοχήν ανθρώπινες και ότι πρέπει να αντικρύσουμε όλη την περιφέρεια της φύσης μας; Όπως το έθεσε ο Freud:
Αυτά τα φαινόμενα είναι ολοφάνερες ενδείξεις της δύναμης της ψυχικής ζωής που αποκαλούμε ένστικτο της ... .καταστροφής, και το οποίο εντοπίζουμε πίσω στο αρχικό ένστικτο θανάτου όλης της ζωντανής ύλης. Δεν είναι ζήτημα αντίθεσης μεταξύ μιας αισιόδοξης ή μιας απαισιόδοξης θεωρίας της ζωής. Μόνο με την ταυτόχρονη ή αμοιβαία αντίθετη ενέργεια των δύο αρχέγονων ενστίκτων – του Έρωτα και του θανάτου – χωρίς το ένα από τα δύο μόνο του, μπορούμε να εξηγήσουμε την πλούσια πολλαπλότητα των φαινομένων της ζωής. (Freud 1937 p. 243)
Ο Freud επικαλέστηκε το ένστιχτο του θανάτου για αναφερθεί σε φαινόμενα που δεν ταιριάζουν στο πλαίσιο, ενός οργανισμού που επιδιώκει την ευχαρίστηση που επιβεβαιώνει την ζωή.
Ο  Fromm υποστηρίζει, ότι η ποσότητα της καταστροφικότητας που βρίσκεται στα άτομα είναι ανάλογη με το βαθμό τον οποίο περιστέλλεται η επεκτασιμότητα της ζωής. Με αυτό δεν αναφερόμαστε σε ατομικές ματαιώσεις της μιας ή της άλλης ενστικτώδους επιθυμίας, αλλά στην ματαίωση ολόκληρης της ζωής, του  αποκλεισμού του αυθορμητισμού της ανάπτυξης και της έκφρασης των αισθησιακών, συναισθηματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Η ζωή έχει ένα εσωτερικό δυναμισμό. Τείνει να αυξηθεί, να εκφραστεί, για να βιωθεί. Φαίνεται ότι αν αυτή η τάση ματαιωθεί η ενέργεια που κατευθύνεται προς τη ζωή υποβάλλεται σε μια διαδικασία αποσύνθεσης και η ενέργεια κατευθύνεται προς την καταστροφή. Με άλλα λόγια, η κίνηση για τη ζωή και η κίνηση για την καταστροφή δεν είναι αμοιβαία ανεξάρτητοι παράγοντες, αλλά είναι σε μια ανεστραμμένη αλληλεξάρτηση. Όσο περισσότερο η κίνηση προς τη ζωή ματαιώνεται, τόσο ισχυρότερη είναι η πορεία προς την καταστροφή. Οσο περισσότερο πραγματώνεται η ζωή, τόσο λιγότερη είναι η δύναμη της καταστροφικότητας.  Η  καταστροφικότητα είναι το αποτέλεσμα της αβίωτης ζωής  (Fromm,1941).
Οι ατομικές και κοινωνικές συνθήκες που καταστέλλουν την ζωή παράγουν το πάθος για καταστροφή που γεμίζει την δεξαμενή από την οποία τρέφονται οι ιδιαίτερα εχθρικές τάσεις, είτε ενάντια σε άλλους είτε ενάντια στον εαυτό.
Σε ατομικό επίπεδο το απομονωμένο και ανίσχυρο άτομο εμποδίζεται να πραγματώσει τις αισθησιακές, συναισθηματικές, και πνευματικές δυνατότητες του. Του λείπει η εσωτερική ασφάλεια και ο αυθορμητισμός που αποτελούν προϋποθέσεις αυτής της πραγμάτωσης. Αυτή η εσωτερική παρεμπόδιση αυξάνεται με τα πολιτιστικά ταμπού για την ευχαρίστηση και την ευτυχία, όπως περνούν μέσω της θρησκείας και των ηθών της μεσαίας τάξης από την περίοδο της Μεταρρύθμισης.  Σήμερα, το εξωτερικό ταμπού έχει εικονικά εξαφανιστεί, αλλά η εσωτερική παρεμπόδιση παρέμεινε ισχυρή παρά τη συνειδητή επιδοκιμασία της αισθησιακής ευχαρίστησης.
Στην μεγάλη μελέτη του «Η  Ανατομία της Ανθρώπινης Καταστροφικότητας» ο E. Fromm '(1973) αναφέρει:
Αν η καταστροφικότητα είναι κακή είναι επειδή οδηγεί σε μια υπαρξιακή αποτυχία. Την αδυναμία να γίνει κάποιος ό, τι θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με τις δυνατότητες της ύπαρξης του.
 Ο Fromm κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της προσαρμοστικής καλοήθους ή αμυντικής, επιθετικότητας, κοινής σε όλα τα είδη, και της δυσπροσαρμοστικής, κακοήθους επιθετικότητας ή καταστροφικότητας, που είναι μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: -Bιολογικά η καλοήθης επιθετικότητα είναι μια απάντηση στις απειλές σε ζωτικά συμφέροντα ... δεν είναι αυθόρμητη ... αλλά αντιδραστική και αμυντική. Στόχος της είναι η άρση της απειλής '(Fromm 1973) Βιολογικά η μη-προσαρμοστική, επιθετικότητα, δηλαδή, ο σαδισμός, η σκληρότητα, και η καταστροφικοτητα, είναι κοινωνικά διασπαστική: αν και δεν είναι ενστικτώδης, -η κακοήθης επιθετικότητα είναι ένα ανθρώπινο δυναμικό ριζωμένο στις ίδιες τις συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης". Το γεγονός ότι η καταστροφικότητα και η σκληρότητα δεν είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαδεδομένη και έντονη. ' Έχοντας αποδώσει στην  καλοήθη επιθετικότητα μια φυλογενετική προέλευση στην ανταπόκριση μάχης / φυγής, απομονώνοντας από τυχόν κακοήθεις σημάνσεις, μένει το ερώτημα -. ... με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό οι ειδικές συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης είναι υπεύθυνες για την ποιότητα και την ένταση της σφοδρής επιθυμίας του ανθρώπου για φόνους και βασανισμούς»
O O. Kernberg στο βιβλίο του -Σοβαρες Διαταραχές προσωπικότητας '(1984), προώθησε τη θεωρητική κατανόηση και την κλινική προσέγγιση των Borderline και ναρκισσιστικών παθολογιών.
Μέσα στο δομικό του μοντέλο ο Kernberg (1984) εντοπίζει τρεις γενικότερες δομικές οργανώσεις: νευρωτική, οριακή, ψυχωτική, ταξινομήσεις που βασίζονται στα κύρια χαρακτηριστικά του ατόμου σε σχέση με, i) τον βαθμό συγκρότησης ή διάχυσης της ταυτότητας, ii) τις συνήθεις άμυνες, και, iii ) την ικανότητα για έλεγχο της πραγματικότητας. Η νευρωτική οργάνωση συνεπάγεται υψηλού επιπέδου άμυνες όπως η απώθηση, η μόνωση, η αντισταθμιστική συμπτωματολογία, σχετικά σταθερή ταυτότητα και λειτουργία του υπερεγώ, και άθικτο έλεγχο της πραγματικότητας. Αντίθετα οι οριακές και ψυχωτικές δομές χαρακτηρίζονται από ένα φάσμα πρωτόγονων μηχανισμών άμυνας επηρεάζοντας την κριτική ικανότητα, τον έλεγχο των παρορμήσεων, και τον έλεγχο της πραγματικότητας, πράγμα που σημαίνει διάχυση της ταυτότητας, χρήση των προβολικών, διασχιστικών ή συγχωνευτικών μηχανισμών ταύτισης, για να προστατεύσουν ένα αδύναμο εγώ από τη σύγκρουση. Οι ίδιες άμυνες, ειδικά η προβολή και η διάσπαση, λειτουργούν στην ψυχωτική οργάνωση για την πρόληψη της περαιτέρω αποσύνθεσης των ορίων, όπου μπορούν να συμπληρώνουν παραληρητικά συστήματα με πλήρη απώλεια του ελέγχου της πραγματικότητας.
  Οι σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας που μας απασχολούν - οριακή, παθολογικός και κακοήθης ναρκισσισμός, και ένα φάσμα αντικοινωνικών, παρανοϊκών, ψυχωτικών, ψυχοπαθητικών και σχιζοειδών παθολογιών - λειτουργούν με διαφορετικούς πρωτόγονους μηχανισμούς άμυνας που εκδηλώνονται μέσω διαφορετικών επίπεδων δομικής οργάνωσης. Οι χαμηλότερου επίπεδου άμυνες όπως η διάσπαση, η προβολή και οι σχετικοί μηχανισμοί, προστατεύουν το συνειδητό εγώ από τη σύγκρουση μέσω μιας μαζικής αποσύνδεσης, κρατώντας εκτός αντιφατικές εμπειρίες του εαυτού και των σημαντικών άλλων. Όταν κυριαρχούν τέτοιοι μηχανισμοί, ο έλεγχος της πραγματικότητας είναι σοβαρά περιορισμένος και οι αντιφατικές καταστάσεις του εγώ διαχωρίζονται έντονα μεταξύ τους, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το εγώ. Η ακραία διάσπαση – ο χωρισμός του απόλυτα καλού από το απόλυτα κακό με πλήρεις ανατροπές των συναισθημάτων προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο-- εκδηλώνονται σε επαναλαμβανόμενες ταλαντεύσεις μεταξύ αντιφατικών αντιλήψεων, ιδεών, συναισθημάτων και αναπαραστάσεων του εαυτού, που συνοδεύονται από την προβολή των μισητων ή/και αρνημένων διεισδύσεων του ενστίχτου.
Εκτός από τους τύπους και τα επίπεδα των αμυνών  σε σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας, η ποιότητα και η αναπτυξιακή κατάσταση του υπερεγώ είναι πολύ σημαντική. Η σοβαρότητα της παθολογίας του υπερεγώ αντανακλάται πιο εξόφθαλμα σε βαθμούς σύντονης αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Πιο διακριτικά είναι επίσης εμφανής στην συνήθη ανεντιμότητα και έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευθύνης έναντι των άλλων. Η συναίσθηση μιας κατάλληλης αίσθησης ενοχής και ηθικής ευθύνης προϋποθέτει ένα επαρκώς λειτουργικό υπερεγώ: η διάχυτη ανεντιμότητα, η έλλειψη ενσυναίσθησης ή κριτικής σκέψης, ένα ιστορικό ανάλγητης εκμετάλλευσης, ή πολλές διαρρηγμένες σχέσεις, είναι ενδεικτική της απουσίας ή της επιδείνωσης των λειτουργιών του υπερεγώ. Μετά τον Jacobson (1964) ο Kernberg απαριθμεί τρία στάδια ανάπτυξης του υπερεγώ σε ένα συνεχές. Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι βαθιά πρωτόγονοι, σαδιστικοί, και τιμωρητικοί πρόδρομοι του υπερεγώ.  Στην δεύτερη βαθμίδα συγχωνεύεται ο εξιδανικευμένος εαυτός με τις αναπαραστάσεις του αντικειμένου. Στην τρίτη βαθμίδα, είναι μια πιο ώριμη, ανθρωποποιημένη, αφηρημένη ηθική βούληση - μια ηθική πυξίδα– που ρυθμίζει τη συμπεριφορά και την αυτοεκτίμηση μέσω μιας ρύθμισης του συναισθήματος, με μεγαλύτερη γνωστική διαμεσολάβηση.
  Οι πιο ακραίες μορφές της παθολογίας του υπερεγώ ανευρίσκονται στην ψυχοπαθητική αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, που είναι ικανή να πει ψέματα, να εξαπατά, να χειρίζεται και να προδίδει, και καταστρέφει τη δυνατότητα μιας γνήσιας συναισθηματικής σύνδεσης, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ο Kernberg βρίσκει ένα συνεχές από τον παθητικό, εκμεταλλευτικό, παρασιτικό ψυχοπαθητικό στον πραγματικά σαδιστικό παραπτωματία, τον οποίο οι κοινωνικές συνθήκες μπορεί να διευκολύνουν στην ικανοποίηση των επιθετικών / βάναυσων παρορμήσεων.  Εξετάζοντας το ναρκισσιστικό φάσμα διαπιστώνει ότι τέτοιες προσωπικότητες πάντα αποκαλύπτουν αντικοινωνικά χαρακτηριστικά: Ακόμα και όταν οι επιφανειακές αλληλεπιδράσεις και η ικανότητα για κάποιες επενδύσεις σε άλλους είναι κάπως άθικτες, οι χρόνιες αντικοινωνικές τάσεις που εκδηλώνονται με πλαστογραφήσεις, κλοπές, και δόλια συμπεριφορά, μπορεί να επιμένουν. Σε αυτές τις κατηγορίες η σύντονη με το εγώ μεγαλομανία συνδυάζεται με σκληρότητα και σαδισμό και οξέα παρανοϊκά χαρακτηριστικά. Οι οριακές καταστάσεις, από την άλλη πλευρά, παρά την επικράτηση της πρωτόγονης επιθετικότητας, της συμπύκνωσης των γενετησίων και προγενετήσιων πόθων, και της διάχυσης της ταυτότητας, μπορούν να παρουσιάσουν εντυπωσιακά άθικτη, αν και κάπως πρωτόγονη, λειτουργία του υπερεγώ.
   Όταν ένας παθολογικά μεγαλομανής εαυτός εμποτίζεται με επιθετικότητα, τότε μπορεί συνειδητά να εκφράσει ιδέες σκληρότητας, βίας, καταστροφής, ή μια διεστραμμένη ευχαρίστηση να προκαλεί πόνο στους άλλους.
Η προβλητική ταύτιση είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό διαπροσωπικό όπλο, αναφέρει ο Kernberg, καθώς -αποδίδει την επιθετικότητα στο άλλο, μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει αντι-επιθετική αμυντικότητα διευκολύνοντας έτσι την θριαμβευτική επιβεβαίωση που θα δικαιολογήσει περαιτέρω επιθετικές προσβολές.
 Για τους σκοπούς μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι πρωτόγονες άμυνες οχι μόνο αποστασιοποιούν και διακόπτουν τις κοινωνικές σχέσεις με προσβλητικές, προδοτικές, βάναυσες και σαδιστικές, συμπεριφορές, αλλά τις μολύνουν με άμορφη επιθετικότητα που οφείλεται σε ασυνείδητη συγχώνευση με μια εικόνα ενός πανίσχυρου εσωτερικού σαδιστικού αντικείμενου. Μια συχνή άμυνα στην σοβαρή παθολογία, η διάσπαση εμποδίζει την σύνθεση των «αναπαραστάσεων εαυτού / αντικείμενου αποδυναμώνει το εγώ  και τον ‘έλεγχο της πραγματικότητας και αφήνει, τις καταδικαστέες ως όλοτελα κακές αυτο αναπαραστάσεις του εαυτού, να προβάλλονται σε όποιον είναι γύρω.  'Εν κατακλείδι ο Kernberg υποστηρίζει ότι η μελέτη του ναρκισσισμού δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη μελέτη των περιπετειών τόσο της λίμπιντο και της επιθετικότητας όσο και των εσωτερικευμένων  αντικειμενοτρόπων  σχέσεων.  
   Είναι σημαντικό σε σημειωθεί ότι για τον Kernberg η ποιότητα των εσωτερικών αντικειμενοτρόπων -σχέσεων (και η ικανότητα διατήρησης μιας ανθρώπινης σύνδεσης) συμβαδίζουν με την ποιότητα και την οργάνωση των άλλων δυναμικών συστημάτων, που βρίσκονται σε αμοιβαία αλληλεπίδραση με τις αντικειμενοτρόπες σχέσεις, ιδιαίτερα την λειτουργική κατάσταση του υπερεγώ, μια έννοια ιδιαίτερα πολύτιμη για την κατανόηση του παραβατικού, σαδιστικού, ή αναμφισβήτητα αντικοινωνικού παραβατικού ατόμου.  Η σύνδεση και αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην διατήρηση μιας μη εκμεταλλευτικής ανθρώπινης επαφής και στην καλλιέργεια κατάλληλων λειτουργιών του υπερεγώ, είναι κεντρική στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών που είναι ικανοί και εκείνων που είναι ανίκανοι να κάνουν αποτρόπαιες πράξεις.
Ο Fromm και ο Kernberg σηματοδοτούν μια σημαντική πρόοδο στην ψυχαναλυτική κατανόηση του πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται με απάνθρωπους τρόπους.
Και οι δύο, αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα, το αποκορύφωμα της πολιτιστικής/ιστορικής, βιο-κοινωνικής προοπτικής, και της βελτίωσης της κλινικής διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης σ’ αυτές τις σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας που συνδέουμε με την ικανότητά τους  για άνομες συμπεριφορές.
Ενώ ο Fromm μεταφέρει την έννοια του έμφυτου ενστίκτου του θανάτου στις κοινωνικές, ιστορικές, και αναπτυξιακές καταβολές της κακοήθους καταστροφικότητας, εντοπίζοντας τις ακραίες μορφές της σε γνωρίσματα του χαρακτήρα, ο Kernberg ολοκληρώνει την σύνθεση των πρωτόγονων συναισθημάτων και των προ-οιδιπόδειων  μηχανισμών άμυνας της  Klein με τις εσωτερικευμένες αντικειμενοτρόπες  σχέσεις και την σύγχρονη κατανόηση του εγώ και των πρόδρομων του υπερεγώ, σε μια συνολική δομική προσέγγιση.
Κάποιοι αποκλίνουν στην κορύφωση μιας κρίσης και γίνονται εναντιωματικοί, ανταγωνιστικοί, αντικοινωνικοί, ακόμη και παραβατικοί. Πώς κάποιος, που είναι εξοπλισμένος κατά τη γέννηση με το ίδιο βασικό συναισθηματικό ρεπερτόριο, να γίνει ικανός για μίσος, κακία, σκληρότητα σαδιστικές συμπεριφορές, και αποτρόπαιες πράξεις; Τι έχει πάει στραβά στην καρδιά του περίπλοκου ιστού της κοινωνικής του δέσμευσής, ώστε να προκληθεί μια συνολική αποδέσμευση από τις ανθρώπινες σχέσεις, και ποιοι είναι οι δείκτες της δυνητικότητας για το κακό όταν καταρρεύσει η ανθρώπινη σύνδεση,  όταν η ρήξη των διαπροσωπικών συναισθημάτων είναι τόσο πλήρης ώστε να αφήσουν  μια ρημαγμένη εσωτερική ζωή και μια παρόρμηση να αποζημιωθεί με  την εξωτερίκευση καταστροφικών παρορμήσεων.
Οι ρίζες μπορεί να βρίσκονται στο ακαθόριστο αποσυντονισμό στα πρώτα στάδια της συμβίωσης μητέρας/βρέφους με αποτέλεσμα την σοβαρή διαταραχή σε κάθε μία από τις επιμέρους φάσεις της πρώτης διαδικασίας αποχωρισμού-εξατομίκευσης, όταν εγχαράσσονται τα μνημονικά ίχνη της βασικής εμπιστοσύνης και της λιμπιντικής επένδυσης. Η συσχέτιση μεταξύ της οριακής παθολογίας και των αποτυχιών κατά τη διαπραγμάτευση της φάσης επαναπροσέγγισης σε αυτή το πιο σημαντική πρώτη ψυχολογική γέννηση είχαν επισημανθεί από την Mahler (1968, 1975).
Οι υπερβολικά περιοριστικές κοινωνίες ή εκείνες που προωθούν την ανισότητα, την έλλειψη ελευθερίας ή ευκαιριών, θα υποκινήσουν την εξέγερση ακριβώς όπως η πρώιμη έκθεση στη βία μπορεί να οδηγήσει σε σκληρότητα. Πιο αυθόρμητα, στο σπίτι, η αντικοινωνική εναντίωση μπορεί να ανιχνευθεί στην υπερβολική επιείκεια στην ανατροφή που οδηγεί σε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που είναι δομικά επιρρεπή σε υπανάπτυκτη λειτουργία του υπερεγώ και μειωμένη ηθική ανάπτυξη. Ή το εντελώς αντίθετο. Η υπερβολικά αυστηρή ανατροφή μπορεί να παράγει ένα σκληρό, τιμωρητικό παραμορφωμένο υπερεγώ που τροφοδοτείται από επιθετικά παράγωγα που εκδηλώνεται με βίαιη αμφισβήτηση, εκτεταμένης κλίμακας ταυτίσεις, ή αυτόματη απερίσκεπτη ευπείθεια.
Σε κάθε περίπτωση ένα διωκτικό, τιμωρητικό υπερεγώ θα απαιτήσει το «αντίτιμο της σάρκας», που οδηγεί σε μαζοχιστική ανάγκη για τιμωρία. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι φυλογενετικής προέλευσης, το γεγονός ότι είμαστε πλάσματα δεσμευμένα απο την συντροφικότητα και την αφοσίωση να ανήκουμε σε ομάδες, και αυτό δημιουργεί αυτόματα τους «απέξω» - εκείνους που δεν είναι από εμάς – τους Άλλους.
Το αντίθετο της επιθετικότητας δεν είναι αγάπη -ένα εξαιρετικά πολύπλοκο, ώριμο, συναίσθημα- αλλά η ενσυναίσθηση. Θα ήταν χρήσιμο να πούμε λίγα λόγια για το νευρικό υπόστρωμα της ενσυναίσθησης ειδικά για τις επιπτώσεις της πρόσφατης ανακάλυψης του κυκλώματος των κατοπτρικών νευρώνων στον εντοπισμό των βαθιών πρωτογενών ριζών της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης(Aragno, 2008, 2009). Η αποκάλυψη αυτής της νευρωνικής περιοχής από τους Gallese και Rizzolati υπογραμμίζει την φυλογενετική προέλευση και το ζωτικό ρόλο που αυτή η μη-λεκτική μορφή έντονου συναισθηματικού συντονισμού έχει παίξει στην επιβίωση του είδους μας. Ο χώρος επιτρέπει μόνο μια πολύ σύντομη αναφορά των βασικών θεμάτων της συνεισφοράς του Gallese (2001, 2003, 2007) δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αφορούν την κοινωνιοβιολογία της προσκόλλησης, της μάθησης, της συναισθηματικής έκφρασης και της επικοινωνίας. Τα κυκλώματα κατοπτρικών νευρώνων, ονομάστηκαν έτσι επειδή τα δίκτυα που εμπλέκονται στην σκόπιμη (ηθελημένη) δράση και τα βιωμένα συναισθήματα / αισθήσεις ενεργοποιούνται επίσης και όταν απλώς είμαστε μάρτυρες ή παρατηρούμε παρόμοια συναισθήματα / αισθήσεις σε άλλους. Από αυτές τις παρατηρήσεις ο Gallese προϋποθέτει -ένα ολόκληρο φάσμα νευρωνικών διαφορετικών κατοπτρικών μηχανισμών (2003). Αυτά τα κέντρα παρακάμπτουν κάθε αναπαραστατικό ή γνωστικό/γλωσσικό σύστημα με απευθείας συναίσθημα για τις καταστάσεις των «άλλων». Η αντίληψη και αναγνώριση της κατάστασης ή του συναισθήματος του άλλου, πηγαίνει κατευθείαν στην αντίστοιχη συναισθηματική κατάσταση του παρατηρητή, που υποδηλώνει ότι η εμπειρία υποστηρίζεται από τη δραστηριότητα ενός κοινού νευρικού υποστρώματος  που παρέχει στιγμιαία ενσυναισθητική κατανόηση. Αυτή η αδιαμεσολάβητη ανάγνωση λαμβάνει χώραν μέσω της ενσωματωμένης προσομοίωσης '(γνωστή σε μας από τον Piaget ως αισθητικοκινητικη» προσομοίωση). Η ταχεία αδιαμεσολάβητη κατανόηση των συναισθηματικών σημάτων διαπλεκόμενη μέσω ταυτόχρονων διαδραστικών συμπεριφορών και κατάλληλων απαντήσεων σε αυτές, είναι ζωτικής σημασίας προάγγελοι των κοινωνικών δεσμών, της λεκτικής επικοινωνίας, και μιας ολόκληρης αλληλουχίας ικανοτήτων σηματοδότησης και συμβολοποίησης που έχουν ουσιώδη προσαρμοστική αξία.
  Σκεφτείτε, λοιπόν, πως ορισμένες πρωτόγονες σχιζοειδείς και ναρκισσιστικές άμυνες πρέπει να συμβάλουν στην επιδείνωση αυτής της πρωτογενούς άρρητης συναισθηματικής σύνδεσης, διαβρώνοντας σταδιακά αυτά τα  νευρικά νήματα από τα οποία  σχηματίζονται και διατηρούνται οι βαθιά ανθρώπινοι δεσμοί. Το αντιληπτικό/συναισθηματικό συστατικό του νευρωνικού υποστρώματος της ενσυναίσθησης υποδηλώνει ότι οι ρίζες του ενσυναισθητικού συντονισμού είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την παραγωγή βαθιών διαπροσωπικών συνδέσεων, αλλά και για την διατήρηση της αλληλεγγύης με τους συγγενείς και την συνοχή της ομάδας. Για να διαλυθεί αυτό το ισχυρό συνδετικό υλικό, πρέπει να δράσουν συντριπτικά αρνητικά συναισθήματα. Είναι προφανές ότι το φάσμα των ναρκισσιστικών και σχιζοειδών αμυνών που διαβρώνουν ή αποκλείουν αυτόν τον ζωτικής σημασίας διαπροσωπικό συνδετικό ιστό, αντικαθιστώντας τον με αυτο-δημιουργούμενα  εχθρικά ή παρανοϊκά συναισθήματα, έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην σχέση με τους άλλους και τον εσωτερικό κόσμο, αλλά και στην ικανότητα ελέγχου της πραγματικότητας.
Οι παθολογίες που σχετίζονται με κατακλυσμική αδιαμόρφωτη πρωτόγονη επιθετικότητα και τάσεις εκδήλωσης καταστροφικού acting out χαρακτηρίζονται από:
α) εκτεταμένη διάρηξη των λιβιδινικών δεσμών στο εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο των αντικειμενοτρόπων  σχέσεων
 β) καθυστερημένη, παλλινδρομημένη ή παθολογική λειτουργία του υπερεγώ 
 γ) μια απόσυρση από τις σχέσεις σε μια ιδιωτική μεγαλομανιακή παντοδυναμία, με αντίστοιχη απώλεια έλεγχου της πραγματικότητας, συσχετίζομενη με,
 δ) μια μαζική χρήση των προβολικών μηχανισμών (ιδιαίτερα της προβολικής ταύτισης) για απέλαση και προβολή των παρορμήσεων ντροπής, φθόνου, εκδικητικότητας, ή οργής.
 Το διαγνωστικό φάσμα περιλαμβάνει: αντικοινωνικές και ψυχοπαθητικές προσωπικότητες: κακοήθη ναρκισισμό,  borderline με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, και πλήρες σχιζοειδές, και σχιζοτυπικό φάσμα.
  Οι κύριες άμυνες που συνδέονται με αυτές τις διαταραχές είναι: η πρωτόγονη, διασχιστική διάσπαση, σύμφωνα με την οποία τα αντικείμενα βιώνονται ως -ολότελα καλά ή ολότελα κακά, με συνακόλουθες πλήρεις εναλλαγές και ανατροπές σε αντιλήψεις και συναισθήματα, για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Η άρνηση και η προβολή, αλληλένδετες άμυνες, έχουν σημαντική επίπτωση στις στρεβλώσεις, ή την πλήρη απουσία ελέγχου της πραγματικότητας και ενισχύουν τη διάσπαση, διάσχιση, και απομόνωση του συναισθήματος, που εκδηλώνεται στην επιλεκτική έλλειψη ενδιαφέροντος και την συναισθηματική αποστασιοποίηση. Η προβολική ταύτιση έχει τεράστιες, σχεδόν μυστηριώδεις διαπροσωπικές συνέπειες καθώς διεισδύει και κυριεύει τον αποδέκτη. Σε αντίθεση με την απλή προβολή αυτή η βαθιά δομημένη απέλαση σε ένα άλλο πρόσωπο αποτελείται από ένα αποποιημένο εσωτερικευμένο pattern αντικειμενοτρόπων σχέσεων εαυτού-και-αντικείμενου στο οποίο αναπαράγονται και οι δύο συναισθηματικές πτυχές μιας επιθετικής / υποτακτικής ή σαδομαζοχιστικής μονάδας. Η προβολή είναι βαθιά ασυνείδητη και αυτό εξυπηρετεί την σημαντική λειτουργία στο να διατηρεί τις αρνητικές αναπαραστάσεις του εαυτού και το άγχος σε απόσταση, αλλά οδηγεί, σε  απεγνωσμένες προσπάθειες ελέγχου του επίφοβου αντικειμένου, ενώ  διαιωνίζει την δυσπιστία και τις προκλητικές αυτο-δικαιολογίες για τη συνέχιση του ανταγωνισμού και της επιθετικότητας. Ακραίες μορφές εξιδανίκευσης και υποτίμησης, συχνά, εναλασσόμενες, αμφιταλαντεύονται μεταξύ της μεγαλειώδους ταυτότητας και της βαθιάς ντροπής και αποθάρρυνσης, σύμφωνα με τις εσωτερικές καταστάσεις. Η έλλειψη ολοκλήρωσης του υπερεγώ και οι διαταραχές της ταυτότητας, σε οριακούς και ψυχωτικούς οδηγεί σε διαταραχές της βούλησης, μια πολύ λίγο εξετασμένη ανθρώπινη λειτουργία. Εκτός από την φτώχεια των αντικειμενοτρόπων  σχέσεων, όλες αυτές οι άμυνες αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εγώ, τον έλεγχο των παρορμήσεων, την ανοχή στην ματαίωση, και τη δυνατότητα για κατάλληλα κανάλια μετουσίωσης.
 
 
«Το καπιταλιστικό σύστημα αξιών στην πραγματικότητα μεταμόρφωσε τα πέντε από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα του Χριστιανισμού - αλαζονεία, φθόνο, απληστία, φυλαργυρία και λαγνεία - σε θετικές κοινωνικές αρετές, υπηρετώντας τες ως απαραίτητα κίνητρα σε όλα τα οικονομικά εγχειρήματα, ενώ οι αρετές, της αγάπης και της ταπεινότητας, απορρίφθηκαν ως «κακές για τις επιχειρήσεις" ... "
 Lewis Mumford, Τεχνολογία και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, 1994, pg.276
 
Η ουσία του κακού παραμένει ενσωματωμένη στα αδιαμόρφωτα συναισθήματα που διέπουν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Ο φθόνος, η απληστία, η οργή, η λαγνεία, η λαιμαργία, η αλαζονεία και η οκνηρία, στα οποία θα μπορούσε κανείς να προσθέσει την εκδίκηση, την αντιπαλότητα, την μοχθηρία, την τεμπελιά, την ανάγκη για εξουσία και επικράτηση. Όλα αυτά αναπτύσσονται από την παρακμή των μη παραγωγικών ζωών, την αποσύνδεση, την κενότητα, και την απώλεια του νοήματος. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα συσσωρεύονται και επικρατούν πλήρως, διογκούμενα από ενέργεια που θα μπορούσε να διοχετευθεί σε παραγωγικές, κοινωνικά ενσωματωμένες και επιβραβευόμενες προσπάθειες. Τα ανεπαρκή κανάλια μετουσίωσης και ο ακραίος αποσπασματικός, δυσπροσαρμοστικός, εγωκεντρισμός του κακοήθους ναρκισσισμού αποκλείουν την  ενσυναίσθηση και συχνά παρεμποδίζουν ή αναστέλλουν την προσωπική προσπάθεια, ενώ κατευθύνουν τις επιθετικές ενέργειες μέσα από κακόβουλα κίνητρα.
 Από ψυχαναλυτική άποψη οι κακές πράξεις και συμπεριφορές θεωρούνται ως εκδηλώσεις της παθολογικής δομής της προσωπικότητας και της φύσης και του επίπεδου των αμυνών που υποστηρίζουν αυτήν την δυναμική οργάνωση, τροφοδοτώντας τα κίνητρά της. Καμία ψυχαναλυτική συζήτηση των ανώμαλων και αποτρόπαιων πράξεων δεν είναι πλήρης χωρίς την εξέταση της παθολογίας του υπερεγώ.  Οι αντικοινωνικές τάσεις προκύπτουν από ναρκισσιστική οργή, φθόνο, τα προνόμια, και πρωτόγονες εγωκεντρικές στάσεις. Χωρίς επαρκή αποκέντρωση, δεν μπορεί να αναπτυχτούν υψηλότερα επίπεδα ηθικής ανάπτυξης. Σε μια υποομάδα της ναρκισσιστικής παθολογίας, τον κακοήθη ναρκισσισμό, η επιθετική παθολογική μεγαλομανία συνδυάζεται με σκληρότητα και σαδισμό, και σοβαρά παρανοϊκά χαρακτηριστικά (Kernberg, 1984). Η καταστροφή του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου των αντικειμενοτρόπων σχέσεων συντάσσεται με την ανεπανόρθωτη βλάβη των λειτουργιών του υπερεγώ"
Έχοντας εξερευνήσει τις ρίζες του κακού, εδώ είναι μερικές από τις πρόδηλες μορφές του :
 1) Η αδελφική αντιπαλότητα, ένας κακοήθης φθόνος τόσο παγκόσμιος ώστε να θεωρείται κοινός τόπος. Όπως και η εκδίκηση, είναι μια ύπουλη διαβρωτική, συναισθηματική προδιάθεση που μπορεί, και συχνά φτάνει στην επιβουλή και την ανηθικότητα γύρω από την κληρονομιά. Η υπερβολική φιλοδοξία μπορεί επίσης να προκαλέσει παθολογική ζήλια αλλά ο αδελφικός φθόνος συγκεντρώνεται γύρω από ενα διαπροσωπικό τρίγωνο. Την επιθυμία να εξαλείψει και να αντικαταστήσει ένα μισητό και μνησίκακο, ανταγωνιστικό αδελφό, τον οποίο θεωρεί εμπόδιο στο δρόμο του για την πολυπόθητη αποκλειστική αγάπη των γονιών
2) Η αντίδραση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»: μέχρι το χριστιανικό δόγμα της συγχώρεσης της Καινής Διαθήκης, η συνιστώμενη τιμωρία της Παλαιάς Διαθήκης για ένα αδίκημα ήταν «οφθαλμόν αντι οφθαλμού». Το πρόβλημα είναι ότι παράγει μια ατέλειωτη αλυσίδα εκδίκησης και καταστροφής:
 3) Οι ηγέτες υποπολιτιστικών ομάδων, είναι άτομα τόσο ακατανίκητα και πεπεισμένα για τα μεγαλειώδη παραληρήματα τους, ώστε να είναι σε θέση να οδηγήσουν το ποίμνιο τους σε μαζικό μακελειό, όπως στην τραγωδία της Joness Town 'kool- aid’‘*  
 4) Ο ρατσισμός, η υποδούλωση, και η προκατάληψη, ο απάνθρωπος εξευτελισμός του -΄΄άλλου΄΄ είναι σίγουρα τα πιο κατάφωρα παραδείγματα νομιμοποίησης της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των άλλων, που οδηγούν σε πράξεις αγριότητας, στις οποίες θα έπρεπε να προστεθούν και οι νεανικές εκδοχές του  εκφοβισμού (bullying), του  εξοστρακισμού, της ανάλγητης παρενόχλησης (picking on), ή του αποκλεισμού, από μια ομάδα συνομιλήκων, οι τραγικές συνέπειες των οποίων έχουν έρθει σε δημόσια επίγνωση  με τις πρόσφατες αυτοκτονίες.    Σχετικό είναι το μοναδικό ανθρώπινο σαδιστικό πάθος, να παρακολουθούμε τον πόνο των άλλων. Τα αρχαία ρωμαϊκά θεάματα περιλάμβαναν λιοντάρια που κατασπάρασσαν ανθρώπους, μονομαχίες μέχρι θανάτου, και δημόσιες σταυρώσεις. Σε όλη την Ευρώπη, για δεκαοκτώ αιώνες, υπήρχαν οι δημόσιες τιμωρίες όπως, οι δημόσιοι απαγχονισμοί, οι θάνατοι στην πυρά, και οι αποκεφαλισμοί που ήλκυαν εκστασιασμένα πλήθη. Η Susan Sontag στο βιβλίο της –Αναφορά στον πόνο των άλλων (2003) γράφει για το λιντσάρισμα των μαύρων στις Νότιες Πολιτείες των Η.Π.Α., και εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι δεν ήταν μόνο δημόσιες αυτές οι άγριες δολοφονίες, αλλά κάποιοι τις κατέγραφαν πραγματικά σε εικόνες που τις έπαιρναν ως σουβενίρ, και πολλές δείχνουν χαμογελαστούς θεατές. Χιλιάδες θεατές πήγαν σε μια γκαλερί της Νέας Υόρκης σε μια έκθεση αυτών των εικόνων το 2000: Η Sontag γράφει -Οι εικόνες λιντσαρίσματος μας λένε για την ανθρώπινη κακία. Σχετικά με την απανθρωπιά. Μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε για την έκταση του κακού που ξεχύθηκε με το ρατσισμό. Σύμφυτη με τη διάπραξη αυτού του κακού είναι η αναισχυντία της φωτογράφησης τους » Και τέλος:
6) Ο προγραμματισμένος και εκ προμελέτης φόνος (οποιουδήποτε είδους) δεν χρειάζεται προσόντα, μιλάει από μόνος του. Μια λέξη μπορεί να ειπωθεί εδώ σχετικά με την "κοινοτοπία του κακού», την περίφημη φράση που επινοήθηκε από τον H. Arendt (1951-1965) για να περιγράψει τον A. Eichmann στη δίκη του στην Ιερουσαλήμ. Στο εδώλιο κάθησε ένας τακτικά ντυμένος, απροσπέλαστος, ανέκφραστος  γραφειοκράτης, ανίδεος και πλήρως αποσυνδεδεμένος συναισθηματικά από τις φρικαλεότητες που οδήγησαν οι ακριβείς και επιμελώς εκτελεσμένες διαταγές του.  Η τυφλή, απερίσκεπτη υπακοή, είναι ενα υπερεγώ απογυμνωμένο από κάθε προσωπική κρίση ή ηθική βούληση, που αγνοεί την ανθρώπινη συνέπεια και ως εκ τούτου στερείται ηθικής πυξίδας ή αξίας.
 
Είναι αυτονόητο, πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε τον δυναμικό ρόλο της καταστροφικότητας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά και να κατανοήσουμε ποιες είναι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ένταση της. Έχουμε ήδη επισημάνει την εχθρότητα που διέπνεε την μεσαία τάξη στην εποχή της Μεταρρύθμισης και που βρήκε την έκφραση της σε ορισμένες θρησκευτικές αντιλήψεις του Προτεσταντισμού, ειδικά στο ασκητικό του πνεύμα, και στην εικόνα ενός ανελέητου Θεού ο οποίος ευχαριστιόταν να καταδικάζει μέρος της ανθρωπότητας στην αιώνια καταδίκη χωρίς δική της υπαιτιότητα. Αργότερα, η μεσαία τάξη εξέφρασε την εχθρότητα της κυρίως συγκεκαλυμμένα ως ηθική αγανάκτηση, η οποία ήταν εκλογίκευση ενός έντονου φθόνου εναντίον εκείνων που είχαν τα μέσα να απολαμβάνουν τη ζωή. Στη σύγχρονη σκηνή μας, η καταστροφικότητα της κατώτερης μεσαίας τάξης ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την άνοδο του ναζισμού, ο οποίος προσείλκυσε αυτούς τους καταστροφικούς πόθους και τους εκμεταλεύθηκε στη μάχη ενάντια στους εχθρούς του. Η ρίζα της καταστροφικότητας στην κατώτερη μεσαία τάξη είναι εύκολα αναγνωρίσιμη σαν κάτι που είχε υποτεθεί σε αυτή την αναφορά: η απομόνωση του ατόμου και η καταστολή της ατομικής επεκτασιμότητας, που και τα δύο ίσχυαν σε μεγαλύτερο βαθμό για την κατώτερη μεσαία τάξη σε σχέση με την ανώτερη και κατώτερη τάξη.

Ιδεολογία και Προσωπικότητα

Οι ψυχαναλυτές από το 1930 έχουν προσπαθήσει να αναλύσουν τις αυταρχικές, καταστροφικές ιδεολογίες που παρουσιάστηκαν στον 20ο αιώνα, το ναζισμό και το φασισμό. Για τον Wilhelm Reich, ένα κρίσιμο ερώτημα ήταν γιατί οι μάζες έλκονται από τον εθνικοσοσιαλισμό και την αντισημιτική ιδεολογία. Ποιος τύπος προσωπικότητας έχει συνταχθεί με αυτές τις ιδέες; Αυτή είναι η ερώτηση τέθηκε από τον Ράιχ στην Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού (Reich, 1933), και από τη Σχολή της Φρανκφούρτης με τις σπουδές της για την αυταρχική προσωπικότητα (Fromm, Χορκχάιμερ, Mayer, και Marcuse, 1936, Adorno, Frenkel-Brunswick, Lewinson , & Sanford, 1950).
Εν συντομία, σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, η ψυχολογική έλξη προς τον ναζισμό μπορεί να εξηγηθεί από μια αυταρχική εκπαίδευση των παιδιών μέσα σε μια πατριαρχική δομή της οικογένειας που χαρακτηρίζεται από άρνηση της σεξουαλικότητας, που παράγουν ένα αυταρχικό τύπο χαρακτήρα με επιθετικά συναισθήματα. Η επιθετικότητα δεν μπορεί, ωστόσο, να κατευθυνθεί προς τους γονείς ή τους ισχυρούς ανθρώπους, αλλά αντίθετα στρέφεται προς τις
Ένα ανησυχητικό ερώτημα που προκύπτει από αυτές τις μελέτες είναι αν το άτομο μπορεί πραγματικά να θέλει να είναι μέρος των ιεραρχικών, αυταρχικών δομών, δηλαδή, ότι μπορεί να εμφιλοχωρεί στο άτομο μια «αυταρχική λαχτάρα" (Hagtvet et al., 2011). Ο ενδεικτικός τίτλος του Erich Fromm «Απόδραση από την ελευθερία» (Fromm, 1941) καταγράφει το ίδιο κίνητρο από μια άλλη οπτική γωνία: την επιθυμία να ξεφύγουν από την επαχθή προσωπική ευθύνη. Το κίνητρο της "αυταρχικής λαχτάρας" έχει αναπτυχθεί σε πρόσφατες ψυχαναλυτικές μελέτες, επιδιώκοντας να εντοπίσει βαθιές δομές που είναι κοινές σε αυταρχικές ιδεολογίες (Bohleber, 2010). Σύμφωνα με τον Bohleber (2010), η ουσία φαίνεται να είναι φαντασιώσεις ενότητας και καθαρότητας. Η ενότητα αναφέρεται στην ιδέα της ταύτισης με κάτι μεγαλύτερο: ο ναζισμός περιείχε ιδέες για το έθνος και την Άρια Φυλή (AryanVolk”). Το φονταμενταλιστικό Ισλάμ έχει την αντίληψη της ummah (θρησκευτική κοινότητα).  Οι ριζοσπαστικές ιδεολογίες της Δεξιάς έχουν την ιδέα για μια ομοιογενή Ευρώπη που θα απωθήσει την Ευραραβία. Υπό αυτό το πρίσμα, η «Απόδραση από την ελευθερία» προβάλει ως μια έκφραση της βαθιά ριζωμένης ανάγκης του ανθρώπου για ασφάλεια και προσκόλληση. Σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, "η πατρίδα", "η χώρα καταγωγής" μπορεί να εκπροσωπεί ασφαλή γονικά στοιχεία: η ασφάλεια επιτυγχάνεται μέσω του ανήκειν σε ένα στράτευμα, με την υποταγή στους κανόνες της ομάδας, ίσως υπό την ηγεσία μιας πατρικής μορφής.
Στενή συγγένεια με αυτό έχει η ιδέα είναι της καθαρότητας. Στο πλαίσιο της ομάδας, τα ατομικά διακριτικά χαρακτηριστικά τελούν υπο άρνηση και υποκαθίστανται από την ταύτιση με τα μέλη της ομάδας του «δικού» τους είδους-η διαφορά  και η ετερότητα βιώνεται ως ακάθαρτη. Μέσα στην ναζιστική ιδεολογία, οι Εβραίοι έγιναν ο φορέας της ακαθαρσίας, η ναζιστική προπαγάνδα παρήγαγε ένα ευρύ φάσμα  μεταφορών που αφορούσε τους Εβραίους χαρακτηρίζοντας τους «παράσιτα» τρακαδόρους και βδέλλες στο «εθνικό σώμα" (Volkskörper), ή ως μολυσματικά "ζωύφια" και "επιδημία". Μέσα στις ιδεολογίες της ριζοσπαστικής Δεξιάς  σήμερα, οι μουσουλμάνοι είναι ο φορέας της ακαθαρσίας. Όταν οι φαντασιώσεις της ενότητας και της καθαρότητας κυριαρχούν σε μία ομάδα, η ταυτότητα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα όλα τα μέλη της ομάδας είναι ταυτόσημα. Οι ομάδες αυτού του είδους τείνουν να γίνουν όλο και πιο ριζοσπαστικές. Οι  αποκλίσεις δεν είναι ανεκτές. Η καθαρότητα διατηρείται μέσω του αποκλεισμού και, τέλος, μέσω της εθνοκάθαρσης. Με τον τρόπο αυτό, τα ιδανικά της ομοιομορφίας και ομογενοποίησης μέσω της κάθαρσης προκαλούν διωκτική επιθετικότητα, διώξεις και βία.
Η επικύρωση μιας ιδεολογικής κοσμοθεωρίας λαμβάνει συχνά χώρα στη νεαρή ενήλικο ζωή, σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο το άτομο χωρίζει από τους γονείς του και δημιουργεί μια ανεξάρτητη κοινωνική ταυτότητα μέσα από την εργασία και την επιλογή ενός συντρόφου. Στην ανάλυση της προσκόλλησης σε ιδεολογικά κινήματα, μπορεί να είναι γόνιμο να ληφθεί ως σημείο εκκίνησης η διαδικασία αποχωρισμού- εξατομίκευσης, η οποία ξεδιπλώνεται πάντα μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον. Ίσως η ταύτιση με το έθνος και ένα "καθαρόαιμο" λαό αποτελεί μια "λύση" αν το επιμέρους έργο της ταυτότητας φαίνεται πολύ περίπλοκο. Το ερώτημα «Ποιος είμαι;" αντικαθίσταται από το "Πού μπορώ να ανήκω;" (Bohleber, 2010), και ο νεαρός ενήλικας γλιτώνει από την πρόκληση να διαμορφώσει μια ξεχωριστή, ατομική ταυτότητα σε έναν κόσμο αντιπαλότητας, ανταγωνισμού, και πλουραλισμού.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε μια ιδεολογία που η λατρεία του ίδιου του λαού, διώχνει "τον άλλο" / "τον ξένο" συχνά έρχεται ως απάντηση σε μια πραγματική κοινωνική και πολιτική ματαίωση και εμπειρία απώλειας, π.χ., των θέσεων εργασίας ή του κύρους σαν άνδρας. Ως εκ τούτου, τα ιδεολογικά κίνητρα πρέπει να αναλυθούν επίσης, στο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο. Η απώλεια των παραδοσιακών προνομίων των λευκών ανδρών της δύσης, σε σχέση με τις γυναίκες, την οικογένεια και την κοινωνία, μπορεί να είναι ισχυρότερο κίνητρο από ό, τι θα θέλαμε να πιστεύουμε.
Ότι οι νέοι ενήλικες της δεξιάς προβάλλουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους για μία ομοιόμορφη, ομοιογενή και καθαρή Ευρώπη μαρτυρά το πόσο δύσκολο είναι να «βρούν τον εαυτό του» σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Ωστόσο, αν και οι ιδεολογίες μπορεί να εκπροσωπούν προφανώς «λύσεις» σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, η ένταση με την οποία τις υπερασπίζονται μαρτυρεί ότι πραγματώνονται ασυνείδητα κίνητρα: ο τρόπος που απεικονίζονται "οι άλλοι", ως ομάδα, αδιαφοροποίητοι και χωρίς επιμέρους παραλλαγές, δείχνει ότι η αντίληψη γι' αυτούς, καθώς και για τις ενσωματωμένες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες χρωματίζονται από φαντασιώσεις και προβολές.
Βέβαια, με τη επιθυμία να ανήκουν σε μια καθαρή ενότητα μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι έλκονται από αυταρχικές ιδεολογίες. Οι συμβιωτικές φαντασιώσεις για συγχώνευση, η λαχτάρα να βρούν καταφύγιο σε μια ασφαλή αγκαλιά- είναι οικουμενικές ανθρώπινες λαχτάρες, και πολλοί  άνθρωποι διατηρούν  τέτοιες φαντασιώσεις χωρίς να έλκονται από αυταρχικές ιδέες. Από ψυχολογική άποψη το ζήτημα δεν είναι αν κάποιος έχει τέτοιες φαντασιώσεις, αλλά μάλλον για το πώς οργανώνονται εντός της προσωπικότητας στο σύνολό της.
 
*Το μακελειό της αίρεσης Jonestown
 Ηταν η μαζική αυτοκτονία περισσότερων από 900 ανθρώπων, οπαδών της αίρεσης του  Jonestown (επίσημα ονομάζεται ο «Ναός του Λαού"),  στη Γουϊάνα της Νότιας Αμερικής που  έγινε στις 18 Νοεμβρίου 1978.
Η αίρεση του «Ναού του Λαού» ιδρύθηκε το 1955 από τον ιεροκήρυκα James Warren Jones, και περιελάμβανε ένα συνδυασμό θρησκευτικών και σοσιαλιστικών φιλοσοφιών.
Μετά τη μετεγκατάσταση στην Καλιφόρνια το 1965, η αίρεση συνέχισε να αναπτύσσεται και άρχισε να διακηρύσσει τα πολιτικά της ιδεώδη πιο ενεργά. Μετα από μια κρατική έρευνα και την αρνητική στάση του τύπου, ο Jones κάλεσε το ποίμνιό του να τον ακολουθήσει σε μια νέα, απομονωμένη κοινότητα όπου θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την κριτική, και να εφαρμόσουν ενα πιο κοινοβιακό τρόπο ζωής.
Το 1977, ο Jones και πολλοί από τους οπαδούς του, μετοίκησαν σε μια περιοχή της Γουιάνα  οπου ίδρυσαν την κοινότητα Jonestown. Η ανησυχία των συγγενων των μελών της αίρεσης μεγάλωνε και ζήτησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τους σώσει πιστεύοντας ότι ήταν θύματα που είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου και οτι ζούσαν σε συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης, υπο την καταπίεση του Jones.
Τον Νοέμβριο του 1978, το μέλος του κονγκρέσου  Leo Ryan έφτασε στη Γουιάνα για να ερευνήσει την Jonestown και να συζητήσει με τους κατοίκους της. Μετά απο απειλές για την ζωή του από ένα μέλος ναού τη πρώτη μέρα της επίσκεψης του, ο Ryan αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι και να επιστρέψει στις ΗΠΑ με μερικούς κατοίκους της Jonestown που επιθυμούσαν να φύγουν. Μόλις επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο, μια ομάδα φρουρών του Jones άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τον Ryan και άλλους τέσσερις.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη του κόμματος του Ryan διέφυγαν. Όταν το έμαθε, ο Jones είπε στους οπαδούς του ότι η δολοφονία του Ryan θα καθιστούσε αδύνατο για τους κοινότητα να συνεχίσει να λειτουργεί. Αντί να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαφύλασσαν την εκκλησία τους, κάνοντας την υπέρτατη θυσία: Στους 912 οπαδούς του Jones δόθηκε ένα θανατηφόρο ρόφημα από Kool-Aid αναμεμιγμένο με κυανιούχα, και ηρεμιστικά. Ο Jones αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.
 


  Βιβλιογραφία

Aragno, A (2008) The Language of Empathy: An Analysis of its Constitution, Development, and Role in Psychoanalytic Listening.  Journal of the American Psychoanalytic Association.53/3                            

Aragno, A (2008),  Forms of Knowledge: A Psychoanalytic Study of Human Communication Baltimore, Maryland, PublishAmerica                           

Bohleber, W. (2010). Destructiveness, intersubjectivity and trauma: The identity crisis of modern psychoanalysis . London: Karnac Books.                 

Freud, S. (1930/29) Civilization and its Discontents Standard Edition Vol. 21, 1964, 64-145.                

Freud, S. (1937) Analysis, terminable and interminable. Standard Edition, 23:211-253, London: Hogarth Press, 1964                       

Fromm Erich (1941), DESTRUCTIVENESS p 153-158 The Fear of Freedom  . First published in the United States by Farrar & Rinehart in 1941                          

Fromm, E (1973).  Anatomy of Human Destructiveness. Holt, Rinehart, and Winston, New York, Chicago, San Francisco                 

Gallese V. (2007). Before and below theory of mind: Embodied simulation and the neural correlates of social cognition. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 362, 659–669.                    

Gallese Vittorio  (2003) The Roots of Empathy: The Shared Manifold Hypothesis and the Neural Basis of Intersubjectivity   Psychopathology 2003;36:171–180                  

Gallese, V (2007), Intentional attunement: The mirror neuron system and its role in interpersonal Relations Unpublished paper discussed at the Philoctetes Center, New York, 2008.                              

Gallese, V(2003), The Roots of empathy: The shared manifold hypothesis and the neural base of Intersubjectivity  Psychopathology 36(4) 33-50                    

Gallese, V. (2001) The ―shared manifold’‘ hypothesis: From mirror neurons to empathy.  Journal of Consciousness Studies 8(5-7):33-50                         

Hagtvet, B., Sørensen, Ø., & Steine, B. A. (2011). Ideologi og terror, totalitære ideer og regimer [Ideology and terror, totalitarian ideas and regimes]. Oslo: Dreyer                             

Jacobson, E. (1964). The Self and the Object World  New York: International Universities Press                        

Kernberg, O F. (1984) Severe Personality Disorders Psychotherapeutic Strategies. Yale University Press: New Haven and London                

Klein, M (1927) Criminal Tendencies in Normal Children, in,  Love, Guilt and Reparation, and Other Works 1921-1945.1975, Delacorte Press/Seymour Lawrence pp. 170-185                 

Klein, M (1932) The Psycho-Analysis of Children, London, Hogarth. New York, Grove Press.                              

Klein, M (1934 ) On Criminality, in Love, Guilt and Reparation, and Other Works 1921-1945.                             

Mahler, M, S, Pine, F., and Bergman, A (1975), The Psychological Birth of the Human Infant.  New York: Basic Books.                          

Mahler, M.S, (1968) On  Human Symbiosis and the Vicissitudes of Individuation. New York: International Universities Press                  

Ridley, M (1996) The Origin of Virtue; Human Instincts and the Evolution of Cooperation. London, New York; Penguin Books,                     

Rizzolatti G, Fogassi L, Gallese V (2001): Neurophysiological mechanisms  underlying the understanding and imitation of action. Nat Rev Neurosci 2001, 2:661-670                            
Sontag, Susan (2003)  Regarding the Pain of Others  New York: Farrar, Strauss and Giroux Spitz, R (1965) The First Year of Life. New York: International Universities Press
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου